Skip to main content

Stichting Cultureel Slochteren organiseert een nieuwe kunsttentoonstelling in de Houtstek. Deze keer met schilderijen van dorpsgenoot Maria Ruygrok. De expositie is te zien van 16 januari tot 28 maart, van dinsdag tot en met vrijdag. De toegang is gratis.

Tekenen doet Maria Ruygrok (67) al haar hele leven graag. Vanaf 2001 werd het een serieuzere hobby, ze legde zich toe op portretten met pastelkrijt. In 2004 verhuisde ze van Noord-Holland naar Slochteren. Ze volgde een paar schildercursussen, verving potlood & krijt vaker door kwasten & verf en waagde zich aan nieuwe onderwerpen. Het Groningse platteland werd een belangrijke inspiratiebron.
De expositie in de Houtstek bestaat dan ook uit portretten én landschappen.

Haar stijl is figuratief, al zijn kleurgebruik en invalshoek niet altijd uitgesproken realistisch. Soms ontstaat er iets uit pure fantasie, zoals een vijfdelige serie met monstertjes. Vooral leuk voor kinderen, vandaar dat deze serie in de Houtstek bij de jeugdboeken in de bibliotheek hangt.

Iets maken voor een ander – als verrassing of in opdracht – geeft Maria de meeste voldoening. Zelf zegt ze daarover: “Als er iemand blij is met een schilderij en er wordt af en toe naar gekeken, dan voelt dat veel fijner dan wanneer het bij mij thuis staat te verstoffen.”