Skip to main content

Dorpsbewoners slaan handen ineen voor grote schoonmaak

“Goh, dit is veel gezelliger dan ik had gedacht!”, lacht een vrijwilliger in de Houtstek tijdens een welverdiende koffiepauze om 10.30 uur. Een groep enthousiaste Slochtenaren en enkele WerkPro-medewerkers hebben er dan al anderhalf uur sanitair soppen, ramen lappen, stofzuigen en vloeren dweilen opzitten.

Na de oplevering op 27 juli van het splinternieuwe multifunctionele centrum door aannemer Vriesbouw, is het nu weer de beurt aan ijverige dorpsbewoners. Waar dit voorjaar een aantal vrijwilligers al zorgde voor het binnenschilderwerk en de aftimmering, is het nu tijd voor de eindschoonmaak. Na deze klus kan het dorpshuis ingericht worden.

Toch moeten de inwoners van Slochteren nog even wachten op de officiële, feestelijke opening van hun MFC, waarin ook de bibliotheek onderdak zal krijgen. Het bestuur van de Houtstek wacht met smart op de gemeente Midden-Groningen die verantwoordelijk is voor de bestrating rond het gebouw. “Eerder kunnen we écht niet open. Bij de eerste de beste regenbui verandert het terrein in een modderpoel”, aldus bestuurslid Franca Sikkink. “Ik vrees daarom dat we pas kunnen starten in het najaar. Hopelijk vróeg in het najaar, maar dat hangt dus van de gemeente af.”

Samenwerking met WerkPro
Ondanks dit nieuwe oponthoud  – de afgelopen anderhalf jaar zorgden veranderde bouweisen en corona ook al voor vertraging – ziet het Houtstekbestuur de toekomst zonnig tegemoet. Sikkink: “We zijn bijvoorbeeld erg blij met de tweejarige subsidie die is toegezegd voor het beheer van het gebouw door WerkPro.” WerkPro biedt op meerdere plaatsen in Groningen zinvolle werkprojecten waarin mensen ervaring opdoen die hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Twee beroepskrachten en een wisselend aantal deelnemers van WerkPro zullen zich twee jaar lang inzetten om samen met de Slochtenaren een succes te maken van de Houtstek.

MFC van en voor het dorp

Een andere reden voor het optimisme is de toenemende belangstelling en inzet vanuit het dorp zelf. Toch benadrukt bestuursvoorzitter Gert Knook dat ideeën voor activiteiten meer dan welkom zijn en blijven. “Het is een multifunctioneel gebouw, dus in principe kan alles! Cursussen, clubjes, festiviteiten, vergaderingen, workshops, noem maar op. We nodigen iedereen, óók de lokale ondernemers, van harte uit om samen met ons de mogelijkheden te verkennen. Het MFC is van en voor ons allemaal!”

Slochterenaren die overwegen een activiteit te starten of zich anderszins willen inzetten in MFC Houtstek, kunnen contact opnemen met het bestuur: info@houtstekslochteren.nl.