Skip to main content

De Houtstek is een van de rustpunten in het nieuwe westelijke fietsrondje van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MsMOG). Onder grote belangstelling werd deze route, samen met het nieuwe oostelijke fietsrondje, op 17 juli jl. officieel gepresenteerd in de Molenschuur bij molen De Noordstar in Noordbroek.

Beide fietsroutes zijn uitgezet via de ANWB-fietsknooppunten. De westelijke fietsronde (47,8 km) gaat langs vijf molens en de oostelijke fietsronde (41,6 km) langs de zeven andere molens in onze regio. Folders van de twee routes zijn o.a. verkrijgbaar in De Houtstek. De routes zijn ook digitaal beschikbaar (klik hier).
Meer informatie over doel en missie van de Molenstichting vindt u op de website van de MsMOG.

Hieronder vindt u een verslag van de bijeenkomst op 17 juli jl. geschreven door MsMOG-voorzitter Reint Huizinga:

Officiële aftrap van twee unieke fietsrondjes langs de molens van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MsMOG)
De MsMOG is juridisch eigenaar van 10 grote polder- en korenmolens en 2 kleine poldermolens in de gemeenten Midden-Groningen en Oldambt. De missie en het doel van de MsMOG is dit cultureel erfgoed voor het nageslacht te bewaren en actief te laten draaien door het organiseren van diverse activiteiten (wandel- en fietsroutes, presentaties, workshops) en een goede actieve PR en communicatie. Momenteel zijn ca 50 vrijwilligers in allerlei functies aan de MsMOG verbonden.
Op maandag 17 juli 2023 heeft in de Molenschuur bij molen De Noordstar in Noordbroek onder aanzienlijke belangstelling de officiële presentatie en aftrap plaatsgevonden van twee unieke fietsrondjes langs de 12 molens van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MsMOG).
Na introductie door de voorzitter van de MsMOG Reint Huizenga werd door bestuurslid & voorzitter communicatiecommissie Bert Steenhuizen het doel en belang van de fietsrondjes uitgelegd. Beide fietsroutes zijn via de fietsknooppuntplanner van de ANWB uitgezet en zijn met een groot aantal bedrijven en rustpunten, waar iets genuttigd of bekeken kan worden (o.a. MFC Houtstek te Slochteren), tot stand gekomen. In de vorm van een acht met knooppunt de Slochterhaven te Slochteren zijn een oostelijke route van 42 km en een westelijke route van 48 km uitgezet. Beide routes kunnen apart gefietst worden maar indien gewenst en mogelijk ook in één keer. Van beide routes zijn folders beschikbaar, die in de regio verspreid zijn verspreid en tevens via diverse media en websites digitaal beschikbaar zijn.
Met het creëren van deze fietsrondjes en andere activiteiten hoopt de MsMOG een breed publiek te interesseren om een bezoek aan haar molens te brengen om dit cultureel erfgoed met zijn eigen verhaal en geschiedenis – en met hulp van bedrijven en instellingen – in de gemeenten Midden-Groningen en Oldambt onder aandacht te brengen en houden. Deze oude culturele molens hebben een essentiële rol bij het ontstaan van Nederland en dus ook Groningen gespeeld en verdienen een blijvende plaats in de geschiedenis van ons land en onze provincie.