Skip to main content

Van bruiloftsfeestje tot gemeenteraadsverkiezingen, van spelletjes-middagen tot een vrolijke rommelmarkt: je kunt het zo gek niet bedenken of het vond plaats in MFC Houtstek.
Hoe multifunctioneel en betekenisvol ons nieuwe dorpshuis in zijn startjaar al was, blijkt uit onderstaande korte terugblik.

De meeste dorpsbewoners maakten in maart 2022 voor het eerst kennis met de Houtstek toen de gemeente het gebouw afhuurde als stemlocatie voor de raadsverkiezingen. Vele anderen gingen hen voor: de Bibliotheek was rond die tijd al een halfjaar gehuisvest in het nieuwe gebouw.
Maar waar iedereen reikhalzend naar uitgekeken had, was het (door corona uitgestelde) grote openingsfeest op 30 april. Honderden dorpsbewoners kwamen erop af, tal van artiesten maakten hun opwachting en de wethouder verrichte de openingshandeling. Het was een prachtige dag!

Activiteiten en ontmoeting
Van dinsdag t/m vrijdag doen de Werkpro-medewerkers en vrijwilligers hun best om bezoekers gastvrij welkom te heten aan de stamtafel of op het terras, en hen te voorzien van een drankje met iets lekkers of een eenvoudige lunch.
Ook de Dorpsvereniging is overduidelijk in haar nopjes met een écht dorpshuis in Slochteren. Zij organiseerde hier een paasbrunch (april) en een rommelmarkt (mei) en maakte van de Houstek de startplek voor een ouderen-busreis (september) en de lampionnentocht (11 november). Ook haar Sinterklaasfeest en Kerstmarkt werd bij de Houtstek georganiseerd.
Een ander succesnummer is de oergezellige inloop-donderdagmiddag: sinds juni komt een groeiend aantal dorpsbewoners elke week bijeen om te klaverjassen en te rummicuppen.
Ondertussen huurden de gemeente en andere bedrijven zalen af voor vergaderingen, culturele avonden of info-bijeenkomsten (o.a. over de Energietoeslag en over Glasvezelkabels). Ook de Bieb organiseert af en toe een boeiend lezing, zoals op 29 november van schrijver en mede-dorpsbewoner Herman Sandman.
Het is maar een greep uit wat er allemaal in 2022 al gebeurde. Duidelijk is dat de Houtstek meer en meer een MFC voor álle dorpsbewoners en bezoekers van Slochteren aan het worden is. Wilt u nog wat uitgebreider terugblikken: op onze facebook– en website-pagina’s vindt u talloze berichten, foto’s en filmpjes!

Vooruitblik
Uiteraard zijn we nog ‘in de groei’ en drukdoende om méér activiteiten naar de Houtstek te halen. We bruisen zelf van de ideeën, maar input van meedenkende Slochtenaren juichen we van harte toe!
Toezeggingen voor 2023 zijn er al van de Molenstichting, die de Houtstek opneemt als ‘rust-stationnetje’ in haar fietsroutes, en Kano & zo, die in samenwerking met de Houtstek peddel-activiteiten gaat organiseren in en bij de haven.
Ook zijn er diverse deskundigen die informatie-avonden willen gaan houden en (bij voldoende belangstelling) aansluitend cursussen organiseren.
Via website, facebook, posters en de lokale media zullen we u zo goed mogelijk op de hoogte houden van alles wat er staat te gebeuren. Als dan binnenkort de gemeente Midden-Groningen ook eindelijk het dorpsplein opknapt, dan belooft het komende jaar nog veel succesvoller te worden!

We hopen u allemaal te ontmoeten in 2023. Hoera voor de Houtstek!

Vriendelijke groeten,
bestuur, beheerders en vrijwilligers